Scroll images by bigoo.ws

DEMI MASA

Demi masa. Sesungguhnya manusia benar-benar berada dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasihat menasihati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran.

LAJNAH DPPKJ
KENALI PAS
MAHASISWA MENANG SELEPAS DIGANTUNG UUM
Monday, January 15, 2007
Seorang mahasiswa bernama Mohd Rizal Mohamad @ Anan telah berjaya membuktikan kepada seluruh mahasiswa Malaysia bahawa kebebasan sememangnya sesuatu yang sewajarnya dimiliki oleh setiap masyarakat termasuk mahasiswa.

Mohd Rizal Mohamad@Anan, seorang mahasiswa Universiti Utara Malaysia telah digantung selepas mendapati Rizal memalukan universiti kerana bertanyakan suatu soalan kepada ahli panel dalam forum terbuka di kampus UUM pada 11 Februari 2000.

Baru-baru ini mahkamah tinggi Alor Star bersetuju untuk menerima pampasan RM 70 ribu dari UUM walaupun terpaksa menunggu sehingga lebih 6 tahun untuk membuktikan hak bersuara yang telah terjamin dalam perkara 10 perlembagaan negara.

Nilai RM 70 ribu yang diterima oleh saudara Rizal bukanlah harga sebenar mempertahankan kebebasan yang diperjuangkannya, namun ia patut menjadi simbol kepada berani kerana benar dan kebebasan siswa untuk bersuara mesti dipertahankan.

Keputusan Universiti Utara Malaysia (UUM) yang mengalah seharusnya dijadikan pengajaran kepada pengendali universiti-universiti lain yang merelakan diri menjadi alat penghalang kebebasan dengan mengugut mahasiswa-mahasiswa dengan undang-undang dan Aku Janji.

Perkara tersebut seharusnya dijadikan panduan kepada institusi pengajian tinggi awam yang lain, agar menghormati kebebasan bersuara bukan bertindak melulu mengikut telunjuk tuan politik masing-masing.
posted by jasindaily online @ 4:55 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
DPPKJASIN

Name: jasindaily online
Home: Jasin, Melaka, Malaysia
About Me: Di bangunkan pada bulan April 2005
See my complete profile
CORETAN YANG LALU
ARKIB JASNIDAILY
POWERED BY

Free Blogger Templates

BLOGGER

© 2005 Info Template by Isnaini Dot Com