Scroll images by bigoo.ws

DEMI MASA

Demi masa. Sesungguhnya manusia benar-benar berada dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasihat menasihati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran.

LAJNAH DPPKJ
KENALI PAS
MUSA JANGAN KELIRUKAN AWAM
Monday, September 18, 2006
Ketua Polis Negara yang baru Tan Sri Musa Hassan telah menyatakan kekecewaannya dengan beberapa akhbar kerana mendakwa yang dia menentang pembentukan Independent Police Complaints and Misconduct Commission (IPCMC), mengatakan laporan-laporan tersebut sebagai 'nakal dan sangat tidak profesional'.

Laporan Bernama, agensi berita nasional, memetik Musa sebagai berkata bahawa setengah daripada cadangan berkaitan IPCMC menghalang polis daripada menjalankan tugas mereka dan dia tidak akan benarkan polis dilayan secara tidak adil, dengan kenyataan: "Anda mahu mengikat tangan-tangan kami, kami tidak akan benarkan anda mengikat tangan-tangan kami."

Musa telah dilaporkan berkata bahawa, kini sudah terdapat empat badan yang memantau polis seperti Bahagian Disiplin PDRM, SUHAKAM, Biro Aduan Awam dan Suruhanjaya Polis yang diketuai oleh Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, yang juga Menteri Keselamatan dalam Negeri.

Katanya empat badan tersebut sudah lebih dari cukup bagi memastikan pasukan polis tunduk dan menjalankan tugas mereka.

Empat buah badan yang dikatakan sudah mampu memantau polis sebenarnya gagal membuatkan polis mengikut peraturan ketika menjalankan tugas.

Pembentukan IPCMC merupakan antara perkara yang dijanjikan akan dilaksanakan oleh Perdana Menteri Abdullah Badawi sebaik sahaja dia memegang jawatan. Seperti yang dilaporkan dalam Laporan Suruhanjaya PDRM, "Suruhanjaya tersebut dimulakan oleh Kerajaan pada ketika berleluasanya kebimbangan terhadap kadar jenayah yang tinggi, persepsi korupsi dalam PDRM, tidak puashati umum dengan kelakuan dan prestasi pegawai polis, dan keinginan melihat pembaikan dalam perkhidmatan yang disediakan oleh polis".

Dalam bulan Ogos sahaja, sudah terdapat beberapa kes keganasan polis dilaporkan, termasuk klip video yang ditayangkan di tv, menunjukkan dua orang pemuda telah diseksa oleh pegawai polis. Di samping itu, terdapat kematian dalam tahanan yang baru di Balai Polis Wangsa Maju. Seorang wanita, Samiyaty Intrayani Zulkainam, 45, telah ditemui mati dalam selnya pada 13 September lepas.

Jika empat badan tersebut yang disebut oleh Musa, berjaya memastikan perkhidmatan polis tidak korup dan peka hak asasi manusia yang mampu membuatkan kadar jenayah yang rendah, dengan itu, ia tidak lagi perlu membentuk IPCMC. Namun, sebaliknya yang berlaku.

Persoalannya ialah sama ada Musa akan mengambil pendirian yang proaktif dan menyokong pembentukan IPCMC, memberi cadangan polis bagi menegakkan piawaian tertinggi dan memeriksa salahguna kuasa polis, atau akan hanya meneruskan cara kepimpinan lama yang cuba mensabotajkan pembentukan IPCMC.

Penyelesaian kepada masalah dalam PDRM ialah menyekat keganasan polis dan memperbaiki tahap pertanggungjawaban polis dengan pembentukan IPCMC.

Adakah Musa bersedia menyokong pembentukan Akta IPCMC oleh Parlimen sebelum akhir mesyuarat belanjawan, dalam pertengahan Disember tahun ini?
posted by jasindaily online @ 5:39 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
DPPKJASIN

Name: jasindaily online
Home: Jasin, Melaka, Malaysia
About Me: Di bangunkan pada bulan April 2005
See my complete profile
CORETAN YANG LALU
ARKIB JASNIDAILY
POWERED BY

Free Blogger Templates

BLOGGER

© 2005 Info Template by Isnaini Dot Com