Scroll images by bigoo.ws

DEMI MASA

Demi masa. Sesungguhnya manusia benar-benar berada dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasihat menasihati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran.

LAJNAH DPPKJ
KENALI PAS
APA SIGNIFIKAN TANGGAL 16 SEPTEMBER 1963?
Monday, September 18, 2006
Pada 16 September 2006 genap 43 tahun penggabungan di antara Tanah Semenanjung dengan dua negeri di Borneo; Sabah dan Sarawak bagi mewujudkan Persekutuan Malaysia. Sejak tahun 2000 Kerajaan telah menetapkan perayaan Hari Merdeka disambut mulai dari 31 Ogos hingga 16 September sebagai tanda pengiktirafan hari pembentukan Malaysia. Walau apapun, sambutan hari Merdeka seharusnya disambut bukan hanya untuk berpesta-pestaan apatah lagi untuk bermegah-megah dengan pembaziran. Sambutan Hari Merdeka, biar ia bersempena hari negara mencapai kemerdekaan, mahupun bersempena pembentukan Persekutuan Malaysia, sewajarnya turut menimbulkan rasa keinsafan dan semangat kemerdekaan yang tulin.

Jangkamasa 43 tahun bukanlah satu jangkamasa yang pendek terutama jika mahu mengukur keberkesanan usaha-usaha yang dilakukan dalam mewujudkan intergrasi nasional yang mantap bagi negeri-negeri di dalam Persekutuan. Hakikatnya, apa yang dapat lihat ialah jurang di antara Tanah Semenanjung dan kedua-dua negeri di Borneo ini tetap melebar khususnya dalam bidang ekonomi, pembangunan sosial, prasarana infrastruktur, budaya dan pendidikan.

Walaupun Sabah dan Sarawak memiliki sumber alam yang cukup kaya dan telah memberi sumbangan yang besar kepada pertubuhan ekonomi negara, namun mereka mendapat pembahagian kekayaan yang amat kurang. Pembangunan infrastruktur yang tidak seimbang di Sabah dan Sarawak, telah menzalimi rakyat di sana dan menjadikan mereka kumpulan yang terpinggir akibat dari perlaksanaan dasar yang tidak adil dan budaya pentadbiran yang tidak telus Kerajaan Barisan Nasional.

Rakyat Sabah dan Sarawak terdiri dari pelbagai kaum dan etnik dan ia merupakan satu khazanah negara yang amat berharga. Suku kaum Iban, Malanau, Orang Ulu, Khadazandusun, Murut dan Bidayuh adalah antara suku kaum yang tinggi nilai budayanya. Malangnya, tiada usaha-usaha yang serius dilakukan Kerajaan bagi mengembangkan penggunaan bahasa dan budaya kaum-kaum tersebut dan ia telah dengan sendirinya menjejaskan usaha-usaha mewujudkan integrasi nasional di antara Malaysia Barat dan Malaysia Timur.

Presiden Parti Keadilan Rakyat dan Ahli Parlimen Permatang Pauh Dr Wan Azizah Wan Ismail, berpendapat Merdeka tidak bererti sepenuhnya, jika ramai rakyat yang masih melarat, miskin dan tertindas. Apatah lagi jika rakyat masih dipecah-belahkan melalui pemisahan parti-parti politik berasaskan kaum, di samping perlaksanaan dasar-dasar tertentu yang membeza-bezakan antara kaum di kalangan rakyat Malaysia, maka nikmat Merdeka sebenarnya masih belum dikecapi.

Azizah merasakan Hari Malaysia tahun ini telah memberi makna yang sangat luar biasa kerana ia disambut dengan kesedaran rakyat terhadap peri pentingnya menentukan pentadbiran negara. Buat pertama kalinya parti-parti Pembangkang berjaya mencapai keputusan yang menggalakkan dalam pilihan raya Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak. Parti Keadilan Rakyat (keADILan) sendiri telah memenangi satu kerusi di DUN Padungan dan mendapat sokongan rakyat yang sangat menggalakkan di setiap kerusi yang ditandingi. Fenomena ini membuktikan bahawa rakyat Sarawak mahukan sebuah parti yang memperjuangkan hak rakyat tanpa mengira kaum, mengatasi batasan agama dan budaya. Pada masa yang sama ia juga menunjukkan bahawa parti perkauman telah mula tidak mendapat tempat di hati rakyat.

Di Semenanjung pula, Azizah memetik, kemasukan lebih dari 2000 orang kaum India baru-baru ini telah dengan lebih jelas menggambarkan keinginan rakyat yang mahukan pentadbiran negara diterajui oleh parti yang benar-benar melambangkan situasi sebenar porla penduduk negara. Begitu juga dengan kemasukan beramai-ramai kaum Khadazan dari Sabah telah membuktikan bahawa semangat Persekutuan telah mula dirasai di dalam keADILan.

Sempena ulangtahun Hari Malaysia ke-43, beliau menegaskan sekali lagi bahawa Kerajaan hendaklah menghormati kehendak dan kepentingan rakyat Borneo. Asas utama pembentukan Persekutuan Malaysia ialah berdasarkan muafakat Kesatuan Negeri-negeri bagi memberi kesejahteraan kepada semua rakyat di dalam Persekutuan.

Azizah juga berpendapat Sabah dan Sarawak seharusnya mempunyai Pelan Induk Ekonomi tersendiri. Pelan itu hendaklah mengkhususkan kepada pembangunan bagi menjana peluang pekerjaan dalam mengatasi masalah pengangguran. Persetujuan 20 Perkara yang dimeterai semasa pembentukan Malaysia hendaklah dipatuhi dan dikotakan tanpa berdolak-dalik lagi.
posted by jasindaily online @ 5:33 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
DPPKJASIN

Name: jasindaily online
Home: Jasin, Melaka, Malaysia
About Me: Di bangunkan pada bulan April 2005
See my complete profile
CORETAN YANG LALU
ARKIB JASNIDAILY
POWERED BY

Free Blogger Templates

BLOGGER

© 2005 Info Template by Isnaini Dot Com