Scroll images by bigoo.ws

DEMI MASA

Demi masa. Sesungguhnya manusia benar-benar berada dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasihat menasihati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran.

LAJNAH DPPKJ
KENALI PAS
IJAZAH PALSU :KETUA UMNO BERGELAR DATUK TERBABIT
Sunday, July 30, 2006
Anda hanya perlu membayar sejumlah tertentu, kemudian tunggu dalam masa beberapa hari atau bulan, anda akan dijemput menghadiri majlis konvokesyen yang melayakkan anda bergelar ''graduan'' lulusan luar negara, sama ada daripada University Of Newcastle, United Kingdom atau Camden University, USA.

Ijazah ekpress ini boleh dimiliki tanpa perlu mengikuti pengajian bertahun-tahun, bersengkang mata dan memerah otak untuk menduduki peperiksaan atau menyiapkan tesis.

Dikatakan segulung Diploma Pengurusan Perniagaan, boleh diperolehi hanya dengan mengisi 'borang pendaftaran' dan disertakan bayaran sebanyak RM8,600.

Agensi yang menawarkan sijil akademik peringkat ijazah dan kedoktoran palsu daripada universiti terbabit dikesan baru-baru ini, beroperasi di Asia City, Kota Kinabalu, Sabah.

Bagaimanapun tidak dapat dipastikan sejak bila perkhidmatan haram itu telah beroperasi.

Sindiket berkenaan dipercayai memalsukan sijil akademik luar negara bertaraf Diploma, Sarjana Muda Sastera (BA), Master Of Arts (MA), Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA) sehinggalah kepada Doktor Falsafah (PhD).

Para 'graduannya' dari pelbagai latar belakang, termasuk beberapa pemimpin politik dan ahli perniagaan negara ini, yang menggunakan perkhidmatan agensi terbabit sebagai jalan mudah bagi 'meningkatkan' pencapaian akademik sekaligus mengangkat status mereka.

Bagi mengabui mata pelbagai pihak, sindiket terbabit akan mengadakan majlis konvokesyen untuk para 'graduannya' di beberapa hotel terkemuka - antaranya di The Palace Of Golden Horses, di ibu negara.

Menariknya majlis konvokesyen itu akan berlangsung sepanjang tahun, setelah bilangan 'graduan' yang mendaftar telah mencapai kira-kira 400-500 orang pada satu-satu masa, dan bukannya seperti kelaziman iaitu selepas penuntut menamatkan sesi pengajian masing-masing.

Ketua Umno Kota Belut dan PKR terlibat

Beberapa pemimpin politik Sabah dikatakan menggunakan perkhidmatan agensi di Asia City itu, antaranya Ketua Umno Bahagian Kota Belut, Datuk Musbah Haji Jamli dan dua Pemimpin Kemajuan Rakyat (PKR) bagi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Usukan, Japlin Akim dan Adun Tempasuk, Tan Sri Pandikar Amin Haji Mulia.

Musbah dipercayai memiliki dua ijazah Sarjana Muda Pengurusan Perniagaan (BBA) palsu daripada Universiti Of Newcastle, yang diperolehinya dengan bayaran RM20 ribu, sementara kedua-dua pembantu kanan ADUN berkenaan dipercayai memiliki sijil Diploma Pengurusan Perniagaan (DBA) palsu.

Musbah adalah penyokong kuat Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, di Negeri Bawah Bayu itu.

Bagaimanapun, baru-baru ini perbuatan mereka itu berjaya dihidu oleh seorang penulis tempatan, Musli bin Oli.

Dakwanya, pemimpin terbabit telah menerima ijazah masing-masing pada ‘majlis konvokesyen’ di hotel terkemuka di ibu negara beberapa bulan lepas.

Siasatan lanjut yang dibuatnya, termasuk carian di laman web universiti berkenaan, mendapati senarai nama mereka terbabit tiada dalam senarai para graduan.

Menyedari tembelang mereka telah pecah, Musbah dipercayai mengarahkan pihak tertentu melakukan ugutan terhadap penulis terbabit.

Musli kemudiannya menerima beberapa panggilan telefon dan sistem pesanan ringkas (SMS) yang berbentuk ugutan dan ancaman daripada individu yang mendakwa diarah oleh Musbah.

Beliau kemudianya membuat laporan polis di Balai Polis Karamunsing, Sabah pada 17 Julai lalu.

Ekoran laporan polis berkenaan, pejabat operasi agensi berkenaan di Blok A, Asia City Kota Kinabalu itu, dipercayai ditutup atau dipindahkan, memandangkan papan tanda agensi berkenaan telah diturunkan.

"Bayangkan apa akan berlaku dengan negara ini sekiranya pemimpin sendiri sanggup memalsukan sijil akademik mereka," ujarnya ketika dihubungi Malaysia Today baru-baru ini.

Lebih-lebih lagi negara kini dibanjiri ribuan siswazah menganggur. Kewujudan pemegang ijazah palsu akan menambah perit siswazah yang benar-benar berkelayakan untuk bersaing meraih pekerjaan di sektor awam mahupun swasta.

Baru-baru ini Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengesahkan bilangan siswazah menganggur telah mencecah 60,000 orang, 70 peratus daripadanya Bumiputera dan 70 peratus keseluruhannya pula wanita.

Seramai 18.6 peratus daripadanya lulusan dalam bidang pentadbiran, perniagaan dan sumber manusia; komputer dan teknologi maklumat (16.3 peratus); kejuruteraan (13.5 peratus) serta sastera dan sains sosial (11.9 peratus).

Secara on-line

Baru-baru ini sebuah akhbar tabloid telah membongkar sindiket pemalsuan sijil akademik dan kokurikulum daripada beberapa institusi pengajian tinggi awam dan swasta (IPTA/IPTS) tempatan serta luar negara.

Dilaporkan dengan membelanjakan antara RM200 hingga RM1,500 melalui internet menggunakan kad kredit atau pemindahan wang ke bank secara online, segulung ijazah boleh dibeli daripada pihak tertentu.

Malah, ijazah itu boleh digunakan untuk mendapatkan pekerjaan kerana kebanyakan majikan lebih tertarik dengan tahap pencapaian calon berbanding mengesahkan keaslian sijil yang dijadikan bukti pencapaian akademik.

Gejala ini didedahkan MVD International Sdn Bhd (MVD International) Kuala Lumpur, syarikat yang menjalankan perkhidmatan penyiasatan dan risikan bagi pelanggannya yang terdiri daripada syarikat tempatan dan asing.

Menurut Pengarah Urusannya, M Venodevan, daripada 20,000 kes pemalsuan dokumen dan kelayakan diri yang disiasat MVD International di seluruh negara sejak tahun 2000, kira-kira 10 peratus membabitkan kes pemalsuan sijil akademik.

Gejala itu semakin ketara sejak beberapa tahun kebelakangan ini yang membabitkan semua kaum dengan kira-kira 35 peratus adalah wanita.

Antara faktor penyebabnya kerana persaingan sengit untuk merebut jawatan yang ditawarkan sesebuah syarikat.

Perangkaan itu hanya membabitkan siasatan oleh MVD International untuk pelanggannya yang 60 peratus daripadanya adalah syarikat asing yang beroperasi di negara ini.

Dipercayai jumlah pemalsuan dokumen, khususnya pemalsuan sijil akademik jauh lebih besar daripada apa yang berjaya dikesan oleh syarikat risikan berkenaan.
posted by jasindaily online @ 5:41 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
DPPKJASIN

Name: jasindaily online
Home: Jasin, Melaka, Malaysia
About Me: Di bangunkan pada bulan April 2005
See my complete profile
CORETAN YANG LALU
ARKIB JASNIDAILY
POWERED BY

Free Blogger Templates

BLOGGER

© 2005 Info Template by Isnaini Dot Com