Scroll images by bigoo.ws

DEMI MASA

Demi masa. Sesungguhnya manusia benar-benar berada dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasihat menasihati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran.

LAJNAH DPPKJ
KENALI PAS
Tun Ghafar Baba Kembali Ke rahmatullah
Sunday, April 23, 2006
KUALA LUMPUR 23 April - Negara hari ini meratapi pemergian seorang pemimpin yang menghabiskan hampir seluruh kehidupannya kepada perjuangan bangsa dan negara.

Kembalinya ke rahmatullah Tun Ghafar Baba, 81, di Pusat Perubatan Gleneagles Intan (GIMC) selepas 90 hari terlantar akibat komplikasi jantung, paru-paru dan buah pinggang bermakna negara kehilangan seorang pejuang yang bersikap sederhana.

Jalur Gemilang pada keranda Allahyarham serta penghormatan negara yang diberikan kepadanya merupakan pengiktirafan untuk negarawan yang banyak berjasa.

Ghafar yang disemadikan bersama tokoh negara lain di Makam Pahlawan, Masjid Negara di sini meninggalkan catatan sejarah bukan sedikit dalam perkembangan politik dan pembangunan negara ini.

Allahyarham bukan sekadar pejuang kemerdekaan tetapi juga pengisi kepada kemerdekaan itu sendiri melalui sumbangannya dalam penubuhan dan menggerakkan agensi-agensi bagi meningkatkan taraf hidup rakyat.

Allahyarham mula mengorak langkah untuk memperjuangkan nasib bangsa dan negaranya, apabila melibatkan diri dalam politik pada tahun 1940 dengan menyertai Kesatuan Melayu Muda (KMM) di Melaka ketika berusia 15 tahun.

Dari situlah bermulanya perjuangan Ghafar untuk menuntut kemerdekaan dan kemudiannya mengisi kemerdekaan dengan pelbagai sumbangan kepada parti dan negara.

Sikap kesederhanaan dan bijak berdiplomasi telah membolehkan Ghafar yang dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri pada 1986 menangani apa juga masalah sama ada politik atau pentadbiran negara secara tenang.

Walaupun tidak berada dalam Kabinet hampir 10 tahun mulai 1976 namun keringat dan bakti Ghafar kepada parti dan negara tidak pernah 'kering'.

Ketokohan dan kewibawaan Allahyarham sebagai seorang pejuang yang tidak mengenal erti putus asa terserlah apabila Allahyarham dipilih menjadi Presiden de facto MCA pada tahun 1985.

Kesederhanaan serta jiwanya yang lembut tetapi tegas telah memungkinkan Dr. Mahathir memilih Allahyarham menjadi Timbalan Perdana Menteri pada tahun 1986.

Sejak itu, sumbangan Ghafar kepada parti dan negara semakin memuncak, ini termasuklah merealisasikan penubuhan UMNO di Sabah.

Walaupun berundur secara sukarela pada tahun 1993 ketika menjawat jawatan Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden UMNO, ia bukanlah satu langkah 'orang yang kecewa'.

Ghafar berundur demi menjaga kestabilan dan perpaduan parti, itu lebih penting daripada segala-galanya bagi Allahyarham.

Ironinya, Ghafar disenangi kawan dan lawan politiknya sama ada dalam UMNO mahupun pembangkang.

Justeru tidak hairanlah, semua pemimpin tanpa mengira fahaman politik mengunjungi rumah Allahyarham sejak awal pagi lagi bagi memberi penghormatan terakhir.

Ghafar dikenali sebagai suara yang sentiasa peka dalam menyampaikan pandangan rakyat biasa dan rakyat bawahan ke peringkat atasan.

Bukan sekadar kerjaya politik. Allahyarham juga diingati kerana usahanya dalam memartabatkan ekonomi orang Melayu.

Antara sumbangan terbesar Ghafar ialah menubuhkan Amanah Saham Mara yang memperkenalkan orang Melayu kepada institusi pasaran saham dalam merubah tahap kehidupan mereka.

Kepada parti-parti komponen BN, mereka kehilangan seorang tokoh yang telah memperlihatkan kematangan serta sentiasa menyampaikan suara perimbangan dalam perkara-perkara menyentuh isu sensitif berkaitan agama, kaum, budaya dan bahasa.

Dan ungkapan Allahyarham 'walaupun sudah menjadi pemimpin, kita jangan lupa asal usul kita, akar umbi kita' pastinya tidak akan dilupakan. Ghafar adalah seorang pemimpin dan pejuang yang sukar dicari ganti.

Sepertimana hujan renyai-renyai sebaik sahaja pengkebumiannya selesai kira-kira pukul 5.40 petang, begitulah juga jasa yang ditinggalkan oleh Allahyarham, ia akan terus 'menyirami' negara ini. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya.
posted by jasindaily online @ 5:47 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
DPPKJASIN

Name: jasindaily online
Home: Jasin, Melaka, Malaysia
About Me: Di bangunkan pada bulan April 2005
See my complete profile
CORETAN YANG LALU
ARKIB JASNIDAILY
POWERED BY

Free Blogger Templates

BLOGGER

© 2005 Info Template by Isnaini Dot Com