Scroll images by bigoo.ws

DEMI MASA

Demi masa. Sesungguhnya manusia benar-benar berada dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasihat menasihati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran.

LAJNAH DPPKJ
KENALI PAS
UMNO EKSPLOIT ISU KAUM DAN AGAMA
Monday, November 20, 2006
Ucapan Perasmian Perhimpunan Wanita, Pemuda dan Puteri oleh Timbalan Presiden Datuk Seri Najib Razak membawa isu kaum dan agama, khususnya Article 11 dan Article 121(1A) Perlembagaan Persekutuan.

Selepas perasmian, Ketua Pemuda Umno Datuk Hishammuddin Hussein juga menyentuh tentang isu kaum dan agama. Beliau memberi amaran jangan ada orang yang membangkitkan isu Article 11 dan Article 121(1A), Perlembagaan Persekutuan. Jika usaha negatif ini tidak dihentikan, akibatnya adalah besar." Kenyataan seperti itu, bukan saja tidak wajar, ia juga membawa kemungkinan berlaku keganasan dalam negara.

Bukan itu saja, perbahasan perwakilan juga sarat dengan kenyataan berbau perkauman antaranya:

Perwakilan Pemuda, Ketua Penerangan Pemuda Umno Terengganu, Razali Idris berkata: "Hak Orang Melayu tidak boleh dicabar, jika tidak orang Melayu akan mengamok, peristiwa Mei 13 akan berulang yang ianya akan lebih teruk daripada tahun 1969 yang akan menjadikan Kuala Lumpur padang terkukur. Umno rela mengorbankan nyawa dan bermandi darah untuk mempertahankan bangsa dan agama daripada bukan Muslim atau bukan Melayu."

Datuk Salamon Selamat berkata: "Umno Selangor mencadangkan agar proses pemberian kontrak secara berkelompok diberi keutamaan manakala syarikat bumiputera yang berpotensi diberi peluang memperoleh kontrak projek mega melalui Inisiatif Pembiayaan Swasta (PFI). Peluang perlu diberi kepada kontraktor bumiputera berkemampuan mendapatkan kontrak dengan GLC, mewajibkan semua GLC mewujudkan Unit Penyertaan Bumiputera dan mengadakan pakatan strategik antara GLC dengan industri kecil dan sederhana (IKS) dalam projek pembangunan dan infrastruktur."

Datuk Hamdi Abu Bakar, Ketua Umno Bahagian Beruas barkata: "Kita ini sebagai tuan, tetapi tuan apa kalau papa kedana, tuan apa kalau tak mampu, tuan apa kalau selekeh, sengkek dan lembek? Tuan mesti hebat, barulah kita kata kita kuat. Jika dicabut semua bangunan milik bukan bumiputera di Kuala Lumpur, rakyat boleh melihat bahawa tidak ada apa lagi bangunan yang tinggal. Ibu negara akan menjadi 'padang jarak padang tekukur'. Begitu juga dengan Bursa Malaysia. Kalau digugurkan saham milik bukan bumiputera, maka tidak ada apa-apa lagi yang tinggal kecuali papan sahaja."

Datuk Azimi Daim: "Kerajaan perlu melantik ahli Umno yang profesional menggantikan CEO GLC terbabit yang tidak mampu menjalankan tugas."

Senator Mohd. Puad Zarkashi: "Umno Johor juga ingin mencadangkan supaya televisyen berbayar diletakkan di bawah Kementerian Penerangan dan tidak lagi diletakkan di bawah Kementerian Tenaga, Air dan Komunikasi, dan kementerian itu sendiri mesti diketuai menteri Umno. Langkah tertentu diambil termasuk mensyaratkan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) memperuntukkan peratusan tertentu untuk iklan dalam akhbar-akhbar Melayu sahaja."

Satu laporan polis telah dibuat di Balai Polis Petaling Jaya pada 18 November oleh Setiausaha Publisiti DAP, Lau Weng San.

Lau mendakwa hujah-hujah perwakilan Umno tersebut telah merosakkan keharmonian kaum, integrasi dan perpaduan nasional di mana hujah-hujah mereka yang bersifat menghasut dan berkauman itu ditujukan untuk mengapi-apikan perasaan dan sentimen perkauman bagi mengukuhkan kepentingan politik Umno.

Bahkan hujah-hujah tersebut telah menimbulkan perasaan takut, terancam, dimusuhi dan tidak selamat bagi warganegara bukan Muslim, bukan Melayu dan mereka yang menganggotai beberapa Badan-Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang dibidas semasa perjalanan Perhimpunan Agung Umno.

Lau juga menganggap, hujah-hujah mereka itu akan menjejaskan iklim pelaburan dan pembanguan ekonomi negara yang sedang mengalami kemelesetan sekarang
posted by jasindaily online @ 8:54 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
DPPKJASIN

Name: jasindaily online
Home: Jasin, Melaka, Malaysia
About Me: Di bangunkan pada bulan April 2005
See my complete profile
CORETAN YANG LALU
ARKIB JASNIDAILY
POWERED BY

Free Blogger Templates

BLOGGER

© 2005 Info Template by Isnaini Dot Com