Scroll images by bigoo.ws

DEMI MASA

Demi masa. Sesungguhnya manusia benar-benar berada dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasihat menasihati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran.

LAJNAH DPPKJ
KENALI PAS
SKANDAL OIL FOR FOOD : JAWAPAN ABDULLAH MENGELIRUKAN
Tuesday, October 17, 2006
Pada Selasa 3 Oktober, akhbar The Sun melaporkan bahawa Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi menafikan beliau ada kepentingan peribadi dalam syarikat-syarikat Malaysia yang terlibat dalam skandal 'Oil-for-Food' di Iraq.

Dalam penafiannya, Abdullah mengatakan sesiapa boleh berkata dan membuat tuduhan tetapi dia tahu apa yang dibuat.

Alasan penafian

Beliau menambah bahawa menandatangan surat syor dan pengenalan bagi membantu kumpulan yang mencari peluang-peluang perniagaan adalah perkara biasa bagi seorang pemimpin kerajaan dan tidak bermakna pemimpin tersebut mempunyai kepentingan.

Kenyataan beliau ini adalah bagi menjawab tuduhan yang tertulis di Internet. Dalam budak-budak Tingkat 4 memanggil laman-laman web dan blog-blog alternatif dan kritikal sebagai penembak curi dan maklumat yang tidak berkredibiliti, aneh sekali beliau perlu menjawab pertuduhan mereka.

Ironi penafian

Walaupun beliau membuat satu kenyataan menjawab pertuduhan ini, pemimpin kepada pentadbiran yang dikatakan mahu membawa budaya berslogan 'terbuka, telus, dan bertanggungjawab' masih jelas belum memahami dan menghayati slogan yang dia sendiri war-warkan.

Pertuduhan yang dibuat di Internet bukanlah tuduhan melulu tetapi berdasarkan dua laporan yang diterbitkan di Amerika oleh Charles Duefler kepada CIA bertarikh Sept 30 hb, 2004 dan Paul A. Volker kepada Senate Amerika sebagai Jawatankuasa Menyasat Bebas bertarikh Oktober 27hb, 2005.

Penafiannya, pada bulan puasa ini dan selepas mempengerusikan Mesyurat dengan Ulamak-ulamak mengenai hal ehwal semasa, hanya meneruskan hipokrasi Islam Hadhari yang dijuangkannya kerana beliau sendiri lari dari prinsip kepimpinan dalam Islam supaya bersih dan adil dalam menjalankan tugasnya.

Persoalan yang tidak dijawab

Sebagai pemimpin Islam yang sepatutnya bertanggung jawab, beliau mengambil mudah untuk memberi alasan lupa untuk melepaskan dirinya dari bertanggungjawab kepada perkara-perkara salah yang berlaku akibat surat syor dan pengenalan.

Akibat tindakannya, adakah dia sedar bahawa syarikat yang dia memberi sokongan telah terlibat dalam pemberian rasuah kepada Saddam Hussein. Adakah dia sedar syarikat kepentingan kerajaan telah diketepikan?

Petronas yang tidak mahu bersekongkol memberi 'kickback' hanya diberi beri kuota 14.1 juta tong minyak.

Syarikat Mastek, yang bukan saja berkepentingan persendirian tetapi mempunyai pertalian kelurga dengan PM, mendapat kuota 45.0 juta tong minyak.

Bukankah membuat syor dengan tandatangannya sendiri untuk Syarikat yang mempunyai pertalian keluarga adalah satu 'conflict of interest' yang jelas? Mengapakah beliau mensyorkan adik iparnya yang sedia diketahui bukan seorang peniaga atau terlibat dalam Industri Minyak dan Gas tetapi hanya sebagai orang tengah?

Dengan terdedah butiran transaksi ini, timbul persolan mengapa seorang Timbalan Perdana Menteri memberi prioriti kepada kepentingan orang perseorangan yang tidak ada kelayakkan melebihi syarikat kerajaan, Petronas?

Apakah jawapan beliau kepada tertera namanya dalam kedua-dua laporan sebagai seorang yang dikatakan "penerima yang sebenar" ('Intended Beneficiary')?

Pemimpin bukan saja perlu bersih, tetapi dilihat bersih

Semasa menjadi Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir pernah berkata, "Seorang pemimpin bukan saja perlu bersih, tetapi kelihatan bersih". Ini bermakna tindak tanduknya bukan saja bersih dari rasuah tetapi tidak menimbulkan curiga dan cuak.

Fakta yang telah ditimbulkan oleh laman-laman web dan blog-blog ternyata mempunyai alasan untuk bukan saja cuak, tetapi membuat pertuduhan PM terlibat dalam suatu skandal rasuah.

The onus is on the Prime Minister to answer!

Tanggungjawab untuk menjawab suara rakyat ini terletak dibahu PM. Bukan saja PM perlu menjawab pertuduhan itu, malah dia perlu menerangkan dengan jelas mengapa terdapat perkara-perkara anih dan cuak daam urusan ini.

Mengapa PM tidak mahu memberi penjelasan yang jujur dan telus dan bukan ambil cara memberi penafian mudah.

Berapa banyak lagi penafian tanpa justifikasi yang mahu beliau buat? Pada kadar ini beliau berpotensi memegang rekod dunia sebagai the most in denial man alive!

Dalam banyak mereka-mereka yang terlibat dalam skandal ini memberi sebab dan alasan mudah menuding jari kepada Saddam Hussein, kenapa PM tidak berani ambil juga jalan mudah ini? Betambah cuak lagi.

Adakah dia ada sebab yang lebih meyakinkan yang beliau belum jelaskan? Atau dia mahu memasuki mode elegent silence? Elegence silence yang lepas berakhir dengan pelbagai kontroversi baru. Kita tunggu sajalah!

Kini bertambah kebenaran khabar-khabar yang mengatakan surat syor dan sokongan beliau selalu bertindih dan tidak mendapat tindakan pegawai kerajaan. Buat penulis, pastinya tidak ingin sesuatu dari tangan yang dilumuri dengan nyawa kanak-kanak, orang-orang tua, dan rakyat Iraq.
posted by jasindaily online @ 3:17 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
DPPKJASIN

Name: jasindaily online
Home: Jasin, Melaka, Malaysia
About Me: Di bangunkan pada bulan April 2005
See my complete profile
CORETAN YANG LALU
ARKIB JASNIDAILY
POWERED BY

Free Blogger Templates

BLOGGER

© 2005 Info Template by Isnaini Dot Com