Scroll images by bigoo.ws

DEMI MASA

Demi masa. Sesungguhnya manusia benar-benar berada dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasihat menasihati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran.

LAJNAH DPPKJ
KENALI PAS
"KENYATAAN MAWI MENGGURIS KAMI"
Tuesday, October 17, 2006
Assalamualaikum w.b.t,

Apa yang salah disisi syarak, tak perlulah disembunyikan, disorokkan atau diberi 'nafas baru' atau diberi imej baru agar ianya Islamik. Ibarat bangkai gajah atau bangkai ikan paus, janganlah cuba ditutup dengan nyiru. Bau busuk yang menusuk hidung pasti membongkarkan segalanya. Sebarang justifikasi atas tiket emosi tidak dapat menghalang kemurkaan Allah bila laranga-Nya dilanggar. Sebagai muslimin yang meyakini keEsaan-Nya, pastilah manifestasi bukan sekadar kata-kata 'Aku percaya', sebaliknya ia disertai dengan perbuatan. Ia bukan mudah tetapi setiap Muslim yang mahu menjadi Mukminin sejati pastinya menanam cita-cita berusaha ke arah itu.

Apa yang jelas haram, kenapa nak dinafikan? Apabila diri mendakwa tahu dosa-pahala, syurga-neraka - pastilah iman kepadaNya akan menjadi tolok ukur (standard/yardstick) perbuatan. Buat atau tak buat - ada hubung-kait dengan dosa-pahala dan syurga-neraka tersebut. Kenapa hendak justify memberi saraan kepada anak isteri? Disini, kepada yang berfikiran jernih pasti akan dapat memahami - jika tahu perlu melakukan sesuatu yang haram, why do it in the first place? Persoalan asas disini ialah - adakah berlakon itu mubah (harus) semata-mata ingin menyampaikan 'mesej' kepada masyarakat? Ibarat filem Remp-It yang menurut paparan media, mengandungi adegan 'sentuh dada' dan 'buka baju' - adakah adegan itu halal hanya untuk menceritakan sebuah realiti kehidupan Mat dan Minah Rempit? Adakah hanya filem/drama yang boleh menumbuhkan keinsafan di jiwa umat Islam yang ketandusan dan kegersangan pengisian agama?

Kenyataan Rosyam Noor berkenaan dengan kerjaya doktor yang terpaksa menyentuh pesakit bukan mahram semasa menjalani rawatan hanya bertitik-tolak dari emosinya sahaja bahawa jika lelaki dan wanita bukan mahram, bersentuhan adalah haram secara total. Dia langsung tidak merujuk kepada cerdik-pandai agama berkenaan hukum menyentuh pesakit semasa rawatan. Sikap mengeluarkan kenyataan tanpa merujuk dengan yang ahli menunjukkan betapa jauhnya statement berkenaan dengan statement asal yang mengaku tahu dosa-pahala. Seorang doktor yang beriman hanya akan menyentuh pesakit setakat keperluannya. Beliau (doktor) juga akan memastikan adanya pihak ketiga (kebiasaannya kakitangan hospital) yang memahami prosedur klinikal ada bersama semasa sesi rawatan. Kejadian 'sexual harrassment' bukan justifikasi menafikan kemubahan doktor menyentuh pesakit sebatas keperluannya semasa memberikan rawatan. [Secara peribadi, saya mencari doktor wanita terlebih dahulu dan berjumpa doktor lelaki hanya semasa ketiadaan doktor wanita sahaja].

Sesuatu yang perlu diingatkan juga disini, walau apa pun komen atau prinsip yang dipegang oleh Juara AF3 berkenaan dengan bersentuhan/berpelukan dengan wanita - sesuatu yang perlu direnungkan oleh anak kelahiran Felda Taib Andak itu ialah berkenaan dengan kerjayanya yang membawanya ke status jutawan seni. Ia bukan satu justifikasi menghalalkan penglibatannya dalam dunia seni yang tidak lari dari unsur kemaksiatan sungguhpun beliau menjauhi 'aktiviti' menyentuh wanita. Beliau menyanyi dalam majlis yang mana lelaki wanita bercampur. Ia bukan sesuatu yang halal. Justeru, sebarang pro-kontra tentang kenyataannya - perlulah juga dia (Mawi) menyedari hakikat 'perjuangannya' dalam bidang seni juga dipenuhi dengan aktiviti melalaikan dan lagha. Sesuatu yang membawa kepada yang haram, pastilah haram jua. Alwasilatu ilal haram muharramah. Kes ini bukan sahaja "applicable" kepada Juara Akademi Fantasia sahaja tetapi juga kumpulan-kumpulan Nasyid yang dengan 'sukarela' berada dalam majlis maksiat seperti Anugerah ERA dsb yang jelas menunjukkan percampuran lelaki-wanita dengan artis-artis wanitanya tampil seperti wanita jahiliyyah. Tindakan mereka sedikit sebanyak mencemarkan imej Islam yang didakwa sinonim dengan nasyid merdu yang dialunkan.

Semasa pemerintahan Umar Abdul Aziz, sekumpulan orang telah ditangkap kerana minum khamar. Salah seorang dari mereka mendakwa tidak minum (arak) malah sedang berpuasa. Khalifah memerintahkan orang ini dihukum sebat terlebih dahulu berbanding dengan pesalah yang lain. Kenapa? Kerana beliau berada dalam majlis maksiat dan langsung tak menasihati yang lain-lain.

Malangnya masih ujud sesetengah dikalangan umat Islam hari ini yang mendakwa benci dan anti Islam Liberal. Anti kepada pejuang Islam Liberal terang-terangan seperti Sisters In Islam (SIS) tetapi masih mendewa dan mendewikan golongan artis dan karyawan seni yang kehidupan mereka diselimuti dengan aktiviti maksiat. Untuk menutup perasaan bersalah (guilty concious) maka mereka mahukan artis yang didakwa membawa imej Islamik. Yang lelaki boleh mengalunkan azan. Yang wanita mengenakan tudung (tetapi mekap warna-warni seperti pelangi). Teguran kepada aktiviti 'seni' dianggap sebagai ekstrim dan fanatik. Pada akhirnya, kehidupan peribadi golongan artis menjadi agenda nasional apabila dieksplotasi stesyen TV seperti kejadian siaran langsung perkahwinan artis dan siaran langsung ulasan bual-bicara atas tema 'putus tunang'. Tidakkah mendewa dan mendewikan artis itu juga sebahagian dari perilaku pengamal Islam Liberal yang mengambil pandangan "tidak apa" hanya kerana artis yang didewikan itu menonjolkan penampilan 'sopan Melayu' ? (bukan sopan seorang Islam yang mana akhlak yang terpancar terbit dari keterikatannya pada hukum syarak seperti menutup aurat dan tidak bertabarruj).

Muslimin Muslimat Yang Dimuliakan,

Bersempena dengan bulan Ramadhan yang penuh keberkatan ini, kepada yang menyedari bahawasanya hanya kembali kepada AlQuran sahajalah kita akan beroleh petunjuk sebenar, tahu mana yang haq dan yang batil, marilah kita sama-sama hayati pengajaran dari Hadis di bawah untuk kebaikan kita di dunia dan di akhirat :-

Dari Ali Radiallahu anhu, katanya: Ingatlah aku telah mendengar Rasulullah Salallahu Alayhi Wasallam bersabda: "Awaslah, sesungguhnya akan berlaku fitnah". Aku bertanya: "Apakah jalan keluar darinya Ya Rasulullah?" Baginda menjawab: Kitabullah. Di dalamnya terdapat kisah-kisah apa yang sebelum kamu dan perkhabaran apa yang akan datang sesudahmu; dan hukum-hakam diantara kamu; Ia (Al Quran) adalah kata putus dan bukan senda gurau; sesiapa sahaja yang meninggalkannya kerana sombong, ia akan dibinasakan oleh Allah; dan sesiapa sahaja yang mencari petunjuk dari selainnya akan disesatkan oleh Allah; Ia adalah tali Allah yang teguh dan ia adalah pengajaran yang bijaksana; Ia adalah as-Siratul Mustaqim (jalan yang lurus); Ia adalah kitab yang dengan sebab berpegang teguh kepada ajarannya, hawa nafsu seseorang tidak akan menyeleweng dan terpesong; dan Ia adalah kitab yang kalimah-kalimahnya tidak samar dan berputar-belit; dan para ulamak pula tidak pernah puas darinya (demikian juga) keindahan, kemanisan dan kelazatan membacanya tidak akan pernah hilang dan kandungannya menakjubkan, tidak berkesudahan. Ia adalah kitab yang jin tidak berhenti mendengarnya sehingga mereka berkata, "Sesungguhnya kami mendengar bacaan Al Quran yang menakjubkan, ia menunjuk ke jalan yang benar, lalu kami beriman kepadanya". Sesiapa sahaja berkata dengannya, benarlah perkataannya; dan sesiapa berkata dengannya, benarlah perkataannya' dan sesiapa yang beramal dengannya, pahalalah ganjarannya; dan sesiapa yang berhukum dengannya, adillah ia; dan sesiapa yang menyeru kepadanya, nescaya ia menunjuk kepada Siratil Mustaqim (jalan yang lurus) - HR Tirmizi dan Darimi.

Wassalam.
posted by jasindaily online @ 3:07 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
DPPKJASIN

Name: jasindaily online
Home: Jasin, Melaka, Malaysia
About Me: Di bangunkan pada bulan April 2005
See my complete profile
CORETAN YANG LALU
ARKIB JASNIDAILY
POWERED BY

Free Blogger Templates

BLOGGER

© 2005 Info Template by Isnaini Dot Com