Scroll images by bigoo.ws

DEMI MASA

Demi masa. Sesungguhnya manusia benar-benar berada dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasihat menasihati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran.

LAJNAH DPPKJ
KENALI PAS
ANWAR: DR MAHATHIR HALANG DAKWA RAFIDAH
Monday, August 28, 2006
BALING: Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa bekas Perdana Menteri Dr Mahathir telah menghalang Peguam Negara untuk mendakwa Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) Datuk Seri Rafidah Aziz, meskipun kertas pendakwaan berkaitan rasuah terhadap menteri berkenaan telah disiapkan.

Menurut Anwar, selepas gagal mendapat persetujuan Dr Mahathir, pegawai di pejabat Peguam Negara ketika itu telah menemui beliau bagi memujuk Dr Mahathir meneruskan tindakan undang-undang terhadap Rafidah dengan membawa kertas pendakwaan dan kertas siasatan Badan Pencegah Rasuah (BPR).

"Apabila saya menemuinya, Dr Mahathir berkata: Anwar.....depa ni (Peguam Negara dan BPR) tidak tahu politik, tutup cerita."

"Mahathir tutup cerita, Abdullah pun tutup cerita. Inilah masalahnya. Tapi apa maruah kita.....apa kedudukan pimpinan negara sekarang?"

Anwar berkata demikian ketika berceramah bersama Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, di Madrasah Islahiah, Memali, Jumaat lalu yang dihadiri lebih 15 ribu orang.

Menurut Anwar berdasarkan sistem pentadbiran sekarang, sebarang pendakwaan yang melibatkan seseorang menteri dan Ketua Menteri perlu mendapat persetujuan Perdana Menteri terlebih dahulu.

Justeru, beliau kesal dengan tindakan Abdullah mengekalkan Rafidah dalam kabinetnya, meskipun Abdullah bertekad untuk membanteras rasuah dalam kerajaan.

"Saya tidak percaya dia (Abdullah) tidak melihat kertas pendakwaan (Rafidah), mustahil seorang Perdana Menteri tidak melihat kertas pendakwaan," katanya.

Dalam sidang media di Alor Setar, Rabu, Dr Mahathir menafikan beliau pernah "menyelamatkan" Rafidah daripada disiasat oleh BPR satu ketika dulu, malah mendakwa beliau tidak mengetahui tindakan Rafidah memberi begitu banyak AP (permit Import) kepada dua individu semasa pentadbirannya.

Terdahulu, dalam ceramahnya Dr Mahathir turut mempersoalkan Abdullah yang mengekalkan Rafidah dalam kabinetnya.

Untuk rujukan - Ketua Angkatan Muda Keadilan, Ezam Mohd Noor pernah didakwa di mahkamah di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) kerana mendedahkan kepada umum kertas pendakwaan Rafidah yang ditandatangani oleh Timbalan Pendakwaraya, Abdul Ghani Patail bertarikh 14 Mac 1995.
posted by jasindaily online @ 5:41 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
DPPKJASIN

Name: jasindaily online
Home: Jasin, Melaka, Malaysia
About Me: Di bangunkan pada bulan April 2005
See my complete profile
CORETAN YANG LALU
ARKIB JASNIDAILY
POWERED BY

Free Blogger Templates

BLOGGER

© 2005 Info Template by Isnaini Dot Com