Scroll images by bigoo.ws

DEMI MASA

Demi masa. Sesungguhnya manusia benar-benar berada dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasihat menasihati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran.

LAJNAH DPPKJ
KENALI PAS
MGG PILLAI DALAM KENANGAN
Friday, April 28, 2006
Saya mula-mula mengenali MGG Pillai semasa beliau bertugas di Malay Mail lagi. Memang, peredaran masa membuatkan kami terpisah dan tidak rapat. Namun, saya tetap mengikuti penulisan beliau dan mendengar kisah beliau daripada kawan-kawan yang masih bertugas di sampingnya.

Kami bersua lagi secara serius apabila Anwar Ibrahim disumbat ke dalam penjara. Mendiang sudah memberikan persetujuan agar saya terjemahkan tulisannya dalam Bahasa Melayu. Sedangkan sebelum itu saya lebih selesa menulis dalam Bahasa Inggeris.

Tidak lama kemudian kami sama-sama bersetuju bersua muka untuk membincangkan strategi bagaimana dapat 'mencelikkan' rakyat marhaen kepada apa sebenarnya yang menghantui negara. Sepatutnya pertemuan itu turut disertai oleh Arwah 'Harun al-Rashid' seorang warga Amerika yang menggunakan nama samaran itu. Entah kenapa di saat akhir 'Pak Harun' tidak muncul

Masa berlalu dengan pantas selepas itu. MGG Pillai semakin galak menulis dan ada kalanya tulisan beliau itu ternyata berkecamuk, maklumlah tulisan yang dikirim sebelum disunting terlebih dahulu. Itulah kesempatan untuk saya menelefon handset beliau daripada pondok telefon untuk mendapatkan penjelasan fakta ataupun membetulkan fakta yang dilupainya.

Pernah juga kami sama-sama ketawa dengan kerja gila kerana bukan ada sesiapa yang membayar saya menterjemahkan artikelnya. Begitu juga dengan terjemahan lain yang dibuat dalam TAG di Laman Web M@rhaen.

Mendiang pernah bertanya, apakah kamu tidak takutkan risiko dicekup? ''Takut juga,'' kata saya. ''Manalah kita boleh lawan the establishment...'' jawab saya. Tetapi, saya berserah kepada Allah, kerana apa yang saya buat adalah satu amal jariah...

Mendiang termenung mendengarkan jawapan itu.

''Lagi pun,'' tambah saya. ''Satu hari nanti akan ada satu sekolah pemikiran MGG Pillai'' kata saya.

''Why did you say that.''

''Pillai,'' kata saya. ''Sepatutnya you ni dah bergelar 'Datuk' ataupun Tan Sri.'' Kata saya.

''Tak mungkin'' jawabnya. ''You tahu, kenapa Mahathir bersungguh-sungguh mahukan Vincent Tan jadikan saya seorang yang muflis?''

Saya diam sahaja kerana saya merasa kesal ketika itu. Kerajaan PAS di Kelantan dan Terengganu tidak pernah memikirkan satu bintang dan gelaran yang sesuai untuk Pillai.

''Mahathir is annoyed that I criticised him, and condemned his cruel treatment of Anwar.'' (Mahathir marah sangat kerana saya kritik beliau dan kutuk cara dia mengaibkan Anwar)

Saya angguk lagi.

''Kini peguam Vincent Tan mahu saya selesaikan perkara ini 'out of court'. Mereka fikir saya boleh menang rayuan atas hukuman mahkamah. MGG Pillai pada mulanya kalah di mahkamah dan dikenakan membayar gantirugi beberapa juta kepada Vincent Tan. Tetapi rayuannya yang terakhir dia menang semula.

Memang, banyak yang kami bualkan semasa pertemuan itu. Kerana kami sudah berjanji mahu berbual panjang, kalau keadaan mengizinkan.

Ketika itu Paklah belum dicalonkan menjadi Timbalan Perdana Menteri, tetapi MGG Pillai sudah menyebutkan kepada saya kemungkinan Paklah akan dipilih oleh Mahathir.

''Siapa bagi tip pada you?'' tanya saya.

''It’s my instinct,'' katanya. Baru saya sedar MGG Pillai mempunyai rasa naluri yang tajam. Maklumlah dia orang lama.

Saya pun galakkan dia menceritakan apakah asas 'instinct'nya itu.

Sambil meminta tambah secangkir minuman kegemarannya lagi dia menceritakan kisah bagaimana dia tetap setia pada Paklah semasa beliau jatuh terduduk dan dibuang daripada kabinet.

''Setiap hari Paklah akan berada di pejabat peribadinya sendirian. Dia akan menerima panggilan telefon dan membuat panggilan telefon. Orang UMNO sudah tidak hiraukan Paklah. Sayalah yang menemaninya daripada pagi sehingga malam.

Jadi untuk membuatkan Paklah sibuk, saya akan dapatkan nama anak-anak Malaysia yang menuntut di England dan memerlukan biasiswa, untuk mendapat sokongan dan tandatangan Paklah kerana dia pernah menjadi Menteri Pelajaran Malaysia.

Tersebut kisah seorang anak kepada seorang sarjan polis di Brickfields. Si sarjan ini meminta jasabaik Pillai menulis kepada Universiti Oxford meminta agar anaknya diberikan biasiswa universiti itu untuk menuntut dalam pengajian perubatan.

''Kenapa 'you mintak tandatangan Paklah?'' tanya saya. Bukankah salah seorang anggota Lembaga Pengarah universiti itu ialah Datuk....... (bekas menteri kabinet Mahathir)?'' tanya saya.

''Memang betul'' jawabnya. ''Tetapi mengikut pengalaman saya si menteri ini tidak pernah menyokong seorang anak Melayu menerima biasiswa universiti itu.''
Dengan jasa MGG Pillai anak si sarjan itu telah menerima biasiswa tersebut. Saya fikir dia berada di sana sebagai seorang pakar perubatan, kalau pun tidak pulang berkhidmat di negara ini.

''Kenapa you mintak Paklah sokong permohonan you?'' tanya saya dengan kehairanan. ''Kenapa tidak Haniff Omar sebab dia ada di Genting Highlands ataupun Rahim Noor? (sebagai IGP semasa itu)''

''MT, ''jawabnya tenang; ''Saya mahu Paklah berbangga sokongan dia akan berjaya.. Lagi pun kalau Hanif mahu sokong anak sarjan itu dia dah lama sokong sebab semasa dia jadi IGP dia pernah terima banyak 'pink forms' yang Anwar Ibrahim peruntukkan untuk Koperasi Polis''. Dia pun bercerita panjang bagaimana banyak wang daripada 'pink forms' yang diberikan oleh Anwar Ibrahim kepada anggota polis telah disonglap oleh orang atasan dalam PDRM.''

''Uisssshhhhhhhhhhhh, berpuluh juta tu?'' tanya saya lagi penuh kehairanan.

''Hmmmmm. Satu hari nanti hukum karma akan memerangkap mereka. Awak tengok nanti ada yang rumahnya ditelan bumi ataupun terbakar ataupun anak mati dalam kemalangan jalan raya...?

Demikianlah MGG Pillai, seorang wartawan dan penulis yang menggunakan kepintaran Bahasa Inggeris untuk memaut hati nurani setiap rakyat Malaysia yang membaca tulisannya. Mendiang telah menulis sebagai seorang rakyat Malaysia untuk dibaca oleh rakyat Malaysia. Tetapi saya tahu setiap kedutaan asing di negara ini menantikan tulisan beliau terhadap sesuatu isu yang hangat.

Kekadang saya terfikir juga kenapakah para pemimpin Malaysia tidak mempedulikan MGG Pillai. Sebagai contoh, kenapakah Paklah tidak terfikir memberikan satu gelaran kepada MGG Pillai semasa hayatnya. Kenapakah dia tidak diiktiraf sebagai 'doyen' kewartawanan di negara ini.

Semasa Anwar disumbat ke dalam penjara saya pernah bertanya kepada mendiang siapa yang dianggapnya akan menggantikan tempat Anwar. ''Paklah...........!! siapa lagi?''

Selama Paklah kesunyian dan terbuang oleh orang UMNO dia memang tertekan. Yang paling menekan beliau ialah Endon, isterinya. Demikian kata MGG Pillai.

''Mahathir tidak akan melantik Timbalan yang semacam Anwar Ibrahim lagi. Dia sudah sampai ke tahap penghujung kediktatorannya. Dia sudah takut bayang-bayangnya sendiri. Kerana itu sesiapa yang akan menggantikannya nanti adalah orang yang tidak kuat personalitinya kerana orang yang lembik dan lemah sahaja akan mengekalkan ketokohan Mahathir sebagai seorang Perdana Menteri. Sedangkan Mahathir adalah seorang politikus yang paling ‘genius’ tetapi ke arah menjahanamkan negara ini.''

''MT.............'' sambung MGG Pillai lagi. ''Satu hari you dan orang Melayu akan sedar bahawa segala yang dibuat oleh Mahathir adalah untuk temboloknya sendiri. Cuba tengok apa yang digambarkan di sebalik duit Sepuluh Ringgit. Tidak ada satu pun institusi kerajaan yang digambarkan di sebalik duit itu yang berjaya.''

''Orang Melayu terlalu taksub dengan Mahathir, memikirkan dia adalah nasionalis Melayu yang menjuarai ekonomi Melayu. Orang Melayu lupa Mahathir sanggup gunakan Ananda Krishnan untuk menjadi proksi dia...... sanggup gunakan Cina-cina opportunis untuk membangunkan negara sedangkan terlalu ramai anak Malaysia khususnya anak Melayu, Cina dan India yang berpendidikan tinggi yang boleh digembleng menjayakan projeknya.....''

''Yang buat saya marah, semua orang pilihan Mahathir yang saya sebut sebagai UMNOPUTRA melarikan duit mereka dan simpan di luar negara. Anak-anak mereka menuntut di luar negara dan tidak fasih berbahasa Melayu.

''Semua ini adalah orang Melayu yang memberi ruang kepada UMNO bermaharajagila. Kerana sikit sogokan di hari jadi, orang Melayu lupa daratan. ''

Demikianlah MGG Pillai dengan sikap kenegaraannya.

Memang ramai orang berfikir sebagai penterjemah mutlak tulisan beliau ke bahasa Melayu, tentu dia kerap berborak dengan saya. Jawapannya ialah tidak. Kami jarang berhubungan kerana masalah keselamatan. Kalau beliau boleh dihenyak dengan tuduhan yang mahu memufliskannya, saya juga berhati-hati setelah ada pasukan khas yang masuk menceroboh rumah (dua kali) dan mengambil dua komputer bimbit dan kamera.

MGG Pillai sedar akan peristiwa pertama semasa saya kehilangan komputer bimbit itu. ''Jaga sikitlah kerana apa yang you buat ini memang perjuangan sejati,'' katanya. Dia memuji isteri saya kerana sanggup sama-sama tanggung risiko.

Kalau ada satu perkara yang saya pelajari daripada MGG Pillai ialah sifat eksekutif negara yang sudah membusukkan segala jentera pentadbiran untuk memuaskan cengkaman nafsunya. Ini amat terserlah apabila beliau dikenakan saman malu yang menghenyak keseluruhan hidupnya. Bayangkan akaun bank beliau disekat dan apa juga harta atas namanya di'caviet'. Orang yang bersekongkol memberi sengsara padanya adalah orang Melayu yang menjadi Ketua Hakim Negara, orang Melayu yang menjadi Peguam Negara dan orang-orang Melayu dan badan penghakiman yang sanggup berdiam diri melihatkan bagaimana seorang wartawan unggulan diaibkan begitu rupa.

Saya masih ingat babak bualan kami akan perkara beliau diaibkan.. Para pembaca boleh pergi ke Flat 211g, tingkat Tujuh, Bangunan Siewdor, di Brickfields. Di situlah MGG Pillai tinggal dan saya fikir semasa dia sakit kuat. Memang lama saya tidak ke sana hanya untuk meletakkan sampul surat di bawah pintu rumahnya. Kerana itu sahaja cara yang paling sesuai untuk kami berhubungan.

Memang tidak ada beza antara jalanan hidup MGG Pillai dengan P. Ramlee. Mereka menjadi penghibur dan pendidik Bangsa Malaysia tetapi hidup dengan penuh misteri.

Saya merasa berdosa dan bersalah semasa MGG Pillai menceritakan bagaimana sekumpulan UMNOPutra yang menjahanamkan negara ini dan orang Melayu. Tetapi saya masih ingat mendiang merasa lega apabila saya berkata begini:

''Pillai, sebagai seorang Melayu saya lagi tertekan. Bagaimana tidaknya? Kalau kita tengok sekeliling kita kegemilangan orang Melayu banyak dihasilkan oleh orang bukan-Melayu. 'Sejarah' dihasilkan oleh Prof. Khoo Kay Kim sedangkan orang Melayu hanya sibuk menghunus keris sahaja. 'Theatre dan drama' oleh Prof Krishen Jit dan begitu banyak lagi perkara lain yang boleh kita sebutkan. ................

Memang, orang Melayu sudah lama tertipu... kata saya. Mereka angkut Proton Wira untuk digunakan di Khutub Utara. Sampai hari ni pun tidak ada kereta itu yang dibawa balik untuk dijadikan sebagai contoh. Mereka taja penerjun untuk turun di Khutub Selatan dan mereka turun seratus kilometer lebih jauh daripada sasaran... Mereka taja Azhar Mansor mengelilingi dunia tetapi tidak ada satu video pun sebagai rakamannya. (Kini Azhar lari ke Australia dengan agama Kristiannya).....''

MGG Pillai kelihatan tenang dengan penjelasan saya itu, sambil membuat catatan dalam buku notanya. Memang MGG Pillai amat teliti dengan apa yang mahu disebut dan ditulisnya.

Satu perkara yang kami sama-sama sepakat pada 1998 dahulu ialah; kemungkinan negara ini akan terjebak dalam kemelut huru-hara kerana perkataan ''Amok'' itu adalah perkataan Melayu, dan budaya mengamuk adalah satu budaya Melayu tulen. Yang dilihat sekarang ini ialah bunga-bunga Melayu akan mengamuk.. Cuma kali in ia adalah ''amuk'' antara Melayu yang berada dengan Melayu yang tidak berada.

Memang Pillai pernah menulis beberapa kali akan kemungkinan ini selepas pertemuan kami. Dia minta saya berterus terang dengan pendapat saya itu. Saya katakan padanya, Melayu hari ini adalah satu bangsa yang lupa daratan kerana orang atasan yang lupa daratan. Yang anehnya orang yang lupa daratan itu hanya bertopengkan Melayu sedangkan ramai yang tidak pun mempunyai setitik darah Melayu. Kalau pun mereka berdarah Melayu isteri mereka bukan Melayu dan tidak tahu budaya Melayu.

Contoh yang paling baik saya berikan pada beliau ialah Raja (Yam Tuan) Negri Sembilan sekarang ini. Semua anak-anak beliau mempunyai nama panggilan Kristian. Semasa anaknya Naqiyuddin menikahkan anak perempuan beliau dengan seorang lelaki Sepanyol keraian tidak pun dibuat oleh rakyat di kampung-kampung.- mengikut tradisi rakyat meraikan majlis raja-raja Melayu. Mereka sambut dengan tarian tradisional Western Klasik di istana. Malah semasa Naqiyuddin mengahwini perempuan garago Portugis, adik beradik perempuan itu pun diberi gelaran istana juga.

Kerana fahaman hidup begini makanya orang Melayu mula menganggap cara hidup orang Kristian itu adalah budaya Melayu moden. Kerana itu lebih 250,000 Melayu mahu menganut agama Kristian.

Malahan MGG Pillai terkejut bila saya katakan, orang UMNO yang menggalakkan pekerja asing daripada negara luar kerana mereka meraih keuntungan daripada lesen imigeran. (Penyangak terbesar dalam bidang ini ialah Megat Joned). Mereka lebih rela membawa masuk gadis Kristian daripada Indonesia, Sri Lanka dan Filipina daripada mendidik anak-anak gadis Melayu, India dan kaum peribumi lain dalam ilmu pengasuh rumah dan pembantu rumah.

Saya masih ingat MGG Pillai mengeluh panjang mengenai nasib kaum India. ''Mereka tidak akan berjaya selagi Samy Vellu memimpin MIC'' katanya. Di saat ini dia terperanjat apabila saya katakan sikap Samy Vellu memperkecilkan kaum India menyebabkan kaum India bangkit secara berkumpulan dan memperbaiki ekonomi mereka. Dia minta contohnya. Saya katakan kalau kita tengok lori yang panjang dan banyak tayar, kebanyakan pemandunya adalah kaum India. Gaji pemandu lori semacam itu adalah sekitar RM3000 sebulan. Mereka mampu menjadi pemandu serba boleh itu kerana kos mendapatkan lesennya yang tinggi harganya. Orang Melayu tidak mampu mengeluarkan wang sebanyak itu untuk mendapatkan lesen semacam itu. Pemandu Cina yang memandu lori panjang itu kebanyakannya adalah bekas pemandu lori balak. Kesannya di banyak tempat seperti Chemor dan Sungai Siput ekonomi kaum Melayu jatuh tercorot di bawah Cina dan India.

MGG Pillai terkejut dengan cerita saya itu dan merakamkannya dalam buku. Malahan dia jadi lebih terkejut bila saya katakan secara purata ekonomi kaum India semakin menandingi ekonomi kaum Melayu. Sebabnya semakin ramai kaum India yang mengikut jejak langkah kaum Cina untuk bekerja di Singapura, Hong Kong dan Jepun. Itu sebabnya kita tengok kebanyakan rumah bikinan syarikat MKLand dibeli oleh kaum ini dan ada yang membelinya secara tunai.

Memang banyak yang boleh diceritakan mengenai mendiang MGG Pillai. Baik daripada tulisannya mahupun daripada 'pesanan ringkasnya' di kantung emel saya. Paling akhir yang saya terima daripada beliau ialah seminggu dahulu di mana dia berkata ''minyak akan naik lagi''!!!!!!

Semoga Tuhan memberkati mendiang MGG Pillai. Saya doakan keluarga beliau tenang dengan pemergiannya. Saya berdoa kepada Allah semoga YDPA akan mengurniakan gelaran Tan Sri kepada MGG Pillai secara 'posthumou'. Saya rayu kepada Paklah agar Jalan Riong ditukar menjadi Jalan Tan Sri MGG Pillai.

Saya berharap Webmaster Laman Marhaen memberi penghormatan kepada mendiang MGG Pillai dengan menyiarkan tulisan beliau daripada mula yang ada dalam simpanan setiap hari. Mungkin memakan dua tahun baru habis, saya fikir.
Sekian.

- marhaintua - 29.04.06
posted by jasindaily online @ 10:28 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
DPPKJASIN

Name: jasindaily online
Home: Jasin, Melaka, Malaysia
About Me: Di bangunkan pada bulan April 2005
See my complete profile
CORETAN YANG LALU
ARKIB JASNIDAILY
POWERED BY

Free Blogger Templates

BLOGGER

© 2005 Info Template by Isnaini Dot Com